Boże Narodzenie

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt w polskim kalendarzu. Ma ono znaczenie tak religijne jak i rodzinne. Upamiętnia przyjście na świat Jezusa Chrystusa. Jest to święto stałe, ustanowione na 25 grudnia, choć w Polsce obchodzi się także drugi dzień świąt (26 grudnia) i wigilię (24 grudnia). Z tym świętem wiąże się mnóstwo zwyczajów i tradycji, od stawiania choinki, wkładania pod nią prezentów, przez kolacje wigilijną i 12 potraw, przez specjalną mszę, zwaną Pasterką. Przed wigilijną wieczerzą (którą rozpoczyna się tradycyjnie z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdy) wszyscy świętujący łamią się opłatkiem i składają sobie życzenia. Do tradycyjnych potraw tego święta należą karp i barszcz z uszkami. Prezenty pod choinkę zaś przynosi św. Mikołaj.

Pomysły na prezenty gwiazdkowe

Jednym z pierwszych skojarzeń, które w większości z nas wywołuje Boże Narodzenie są prezenty. Nie da się ukryć, że zwyczaj wręczania upominków przy tej okazji na stałe zagościł już w naszej tradycji. Kupno prezentów dla całej rodziny zwykle poważnie nadwyręża nasz domowy budżet.

Przy odrobinie zapału i dobrych chęci możemy jednak zminimalizować związane z tym wydatki. Doskonałym sposobem na to jest własnoręczne wykonanie przynajmniej niektórych prezentów. Powinniśmy tylko przekonać się, czy osoba, której chcemy wręczyć tego typu prezent na pewno go doceni i już możemy przystępować do pracy.

Jednym z ciekawych pomysłów jest koszyk własnoręcznie wykonanych słodyczy. Umieszczamy w nim trufelki, pierniczki i suszone owoce. Doskonałym dopełnieniem takiego prezentu będzie z pewnością słoik konfitur domowej produkcji. Każdy łasuch będzie w niebo wzięty. Możemy również spróbować swoich sił we własnoręcznej produkcji kosmetyków do kąpieli.

Niewielkim nakładem sił i środków możemy przygotować na przykład aromatyczną sól do kąpieli czy cukrowy peeling. Wszystkie kosmetyki powinny być utrzymane w jednej kolorystyce i w podobnej nucie zapachowej tak, by stanowiły harmonijną całość. Warto pamiętać także o ozdobnym opakowaniu, które doda uroku każdemu prezentowi.

Przepisy na Boże Narodzenie

Schab na słodko
  • ok. 1,5 kg schabu
  • 15 śliwek kalifornijskich
  • ½ słoiczka żurawiny
  • ½ kostki smalcu
  • łyżeczka miodu, Vegeta, lubczyk, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, ząbek czosnku

sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka bulionu, 5 łyżeczek żurawiny, sól

Z mięsa formujemy prostokątny płat i rozbijamy go tłuczkiem. Na jednym końcu, krótszym układamy w dwóch rzędach śliwki, a pozostała część mięsa smarujemy 3-4 łyżeczkami żurawiny. Zwijamy mięso w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Obtaczamy ja w przyprawach i wbijamy kilka goździków. Smalec kroimy w plastry i kilka układamy w brytfannie. Wkładamy do niej mięso i kładziemy na nim resztę smalcu. Pieczemy ok. 45 minut w 240° C pod przykryciem, a potem 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach, podlewając smalcem, w którym się piecze. Gdy się zarumieni smarujemy miodem.

Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy bulion, żurawinę i szczyptę soli. Zagotowujemy i podajemy do mięsa.

Kruche gwiazdeczki
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 ½ masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • skórka z 1 cytryny lub ½ łyżeczki olejku cytrynowego
  • ½ szklanki cukru do posypania ciastek
  • 3 białka do smarowania ciastek

Posiekać masło z mąką. Dodać skórkę otartą z cytryny, przesiany cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Po połączeniu składników zostawić ciasto w chłodnym miejscu na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na płaty o grubości ½ cm. Wykrawać foremką gwiazdki, posmarować je rozbitymi białkami i posypać cukrem. Ciasteczka układać na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 180° C.

Kutia
  • 20 dag ziaren pszenicy
  • 15 dag maku
  • kilka łyżek miodu pitnego
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 5 dag obranych orzechów laskowych
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag skórki pomarańczowej

Pszenicę dokładnie przebrać, opłukać, zalać wodą. Ugotować do miękkości, odcedzić. Gdy pszenica się gotuje, mak wsypać do osobnego garnka, zalać taką ilością wrzątku, aby całkiem go przykryła i gotować do momentu aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Następnie zdejmij mak z ognia i przecedź przez sito, a potem zemleć na maszynce. Wymieszaj miękką pszenicę z makiem, dodaj całe orzechy laskowe i połówki orzechów włoskich, skórkę pomarańczy, rodzynki.

Wszystko starannie wymieszaj, dopraw do smaku śmietaną i miodem. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.

s